Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΙΚΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την όμορφη Λευκάδα. Μια μικρή ανάμνηση από την εκδρομή αποτελεί το παρακάτω βίντεο. Μουσική επένδυση Μίκης Θεοδωράκης, "Το βαλς των χαμένων ονείρων".

   Επισκεφτήκαμε τον ιερό βράχο της Κυράς, όπως αποκαλούν την Υπεραγία Θεοτόκο οι Λευκάδιοι, σε ένα λόφο, ως σκέπη και καταφυγή, πάνω και δυτικά από την πόλη του νησιού. Εδώ και αιώνες, σε μια μαγευτική τοποθεσία βρίσκεται η ιστορική Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης.
    Σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος Παύλος στο πέρασμά του από την Νικόπολη το 63 μ.Χ. έστειλε στο νησί τους τρεις μαθητές του Ακύλα, Σωσίωνα και Ηρωδίωνα.  Στη θέση αυτή οι χριστιανοί θα κτίσουν ένα μικρό ναό αφιερωμένο στην Παναγία. Στη συνέχεια ο Απόστολος Παύλος χειροτόνησε το Σωσίωνα πρώτο επίσκοπο Λευκάδος.
     Το 332 μ.Χ., στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο τότε επίσκοπος Αγάθαρχος και δύο μοναχοί θα εγκατασταθούν εκεί και θα ξεκινήσει ο μοναχισμός στο νησί χτίζοντας τα πρώτα κελιά. Μετά από λίγα χρόνια το Μοναστήρι καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά, αλλά οι χριστιανοί της Λευκάδας το ξανάχτισαν. Μάλιστα παράγγειλαν την εικόνα της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη, στον αγιογράφο Κάλλιστο, πού ήταν ιερέας στην Αγιά Σοφιά. Εκείνος, ύστερα από προσευχή και νηστεία, άρχισε να ζωγραφίζει την εικόνα. Το σχέδιο της μορφής της Παναγίας αποκαλύφθηκε στον Κάλλιστο με θαυμαστό τρόπο. Ο αγιογράφος βρήκε από την ίδια την Παναγία σχεδιασμένη την εικόνα και ο ίδιος με όμορφα χρώματα την τελείωσε. Από το θαύμα αυτό ονομάστηκε η εικόνα Φανερωμένη.
       Το τέμπλο κατασκευασμένο το 1887 και είναι έργο του Ευστράτιου Προσαλέντη, ενώ οι εικόνες προστέθηκαν αργότερα, το 1919, και φιλοτεχνήθηκαν από τους αδελφούς Χριστόδουλο και Θωμά Ζωγράφο.
     Η εικόνα της Παναγίας που υπάρχει σήμερα είναι αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας, φιλοτεχνημένη από τον ιερομόναχο Βενιαμίν Κοντράκη στο Άγιο Όρος το 1887. 

   Αυτό που μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν το Εκκλησιαστικό μουσείο με τις εντυπωσιακές εικόνες καθώς και το ναυτικό μουσείο όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε μικρογραφίες πλοίων από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Επιστολή Διαμαρτυρίας

Στα πλαίσια του μαθήματος της ΝΕ Γλώσσας, γράψαμε επιστολές διαμαρτυρίες οι οποίες απευθύνονταν στους διευθυντές των τηλεοπτικών σταθμών για την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ενδεικτικά παρουσιάζουμε την επιστολή της μαθήτριας Καταραχιά Ιωάννας, η οποία έκλεψε τις εντυπώσεις!

Αξιότιμοι κύριοι διευθυντές 
των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας,
Με την επιστολή αυτή επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε τις διαμαρτυρίες των συμμαθητών μας σχετικά με την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα:
Στα τηλεοπτικά προγράμματα προβάλλονται ταινίες και σειρές των οποίων το περιεχόμενο είναι εξαιρετικά βίαιο, σκληρό και ακατάλληλο για νεαρά παιδιά. Το μεγαλύτερο μέρος των τηλεοπτικών σειρών είναι ξενόγλωσσο και όχι ελληνικές με αποτέλεσμα στην ελληνική τηλεόραση να ακούγεται ελάχιστα η ελληνική γλώσσα.
Η μετάδοση των προγραμμάτων διακόπτεται συνεχώς από διαφημίσεις γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Επιπλέον, οι περισσότερες διαφημίσεις αποπροσανατολίζουν το κοινό και οδηγούν σε έναν υπέρμετρο καταναλωτισμό. 
Εκτός από τα παραπάνω, για εμάς τους μαθητές διαίτερεη σημασία έχει η σχεδόν παντελής έλλειψη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιμορφωτικών εκπομπών.
Κύριοι Διευθυντές, παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν τις παραπάνω παρατηρήσεις μας, που θεωρούμε ότι αφορούν όχι μόνο τους μαθητές αλλά και όλο το ελληνικό κοινό. Ελπίζουμε ότι η ελληνική τηλεόραση θα παίξει θετικό ρόλο στην κοινωνική ζωή των Ελλήνων, όπως άλλωστε επιβάλλει ο ρόλος της.
Με εκτίμηση
το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο
της Β' τάξης του Γυμ/σιου

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου , που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.
Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ημερίδα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα Ιωάννινα

Γνώση και εμπειρίες στους  μαθητές, προκειμένου να κάνουν τις σωστές επιλογές για τις σπουδές τους θέλησε να μεταφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ιωαννίνων που σε συνεργασία με την Εταιρεία Employ – Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας οργάνωσε μία ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού στα Ιωάννινα.
 Σε μία κατάμεστη αίθουσα στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία οι  μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από επιστήμονες και επαγγελματίες σε διάφορους κλάδους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η ενημέρωση του συμβούλου σταδιοδρομίας της εταιρείας Employ Χρήστου Ταουσάνη για τις προοπτικές των επαγγελμάτων, για τις αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο, για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, καθώς και για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
«Τα παιδιά είναι σε ένα μεγάλο δίλημμα όσον αφορά το τι Σχολή θα επιλέξουν και που θα την επιλέξουν. Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν φεύγουν εύκολα μακριά από την πόλη τους, οπότε το πρώτο που κοιτούν,  είναι οι Σχολές της πόλης τους. Αν θα φύγουν από την πόλη τους, θα επιλέξουν μία Σχολή, η οποία να έχει επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βρει εργασία σήμερα ένας πτυχιούχος, ο οποίος τελειώνει κάποια Σχολή», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ιωαννίνων Στέφανος Γκόρλας, σημειώνοντας ότι ο ρόλος των φροντιστών δεν εξαντλείται στα μαθήματα, αλλά αυτή την εποχή υπάρχει η προσομοίωση των εκπαιδευτικών θεμάτων ως μία πρόβα τζενεράλε για τις εξετάσεις, ενώ παράλληλα δίνεται βαρύτητα και στον επαγγελματικό προσανατολισμό, έτσι ώστε να  είναι έτοιμα τα παιδιά για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, η οποία πλέον γίνεται ηλεκτρονικά.
Σε απόλυτη σύνδεση με την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις ραγδαίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, είναι οι επιλογές σπουδών των μαθητών, όπως ανέφερε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρ. Ταουσάνης, σημειώνοντας ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός πλέον είναι μία αδήριτη ανάγκη. «Τα παιδιά έχουν αρχίσει να έχουν και μία μεταστροφή σε Σχολές που σχετίζονται με τα ελεύθερα επαγγέλματα πλέον. Λόγω της μετατροπής η οποία έχει επέλθει από την οικονομική κρίση και από την αδυναμία πρόσβασης στο Δημόσιο, αρχίζουν να βλέπουν μία διεύρυνση των οριζόντων τους σε Σχολές και σπουδές, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν και να απορροφηθούν προς τον ιδιωτικό τομέα. Από εκεί και πέρα αυτό δεν είναι ούτε κανόνας, ούτε η μοναδική λύση. Αυτό που πρέπει να προσέξουν τα παιδιά είναι να βρουν τι τους αρέσει, ποια Σχολή το εκφράζει και από εκεί και πέρα να δουν τι επαγγελματικά δικαιώματα, τι δυνατότητες τους δίνει το πτυχίο  που θα πάρουν στα χέρια τους από τη Σχολή που θα προτιμήσουν. Αυτό φυσικά αποτελεί μια μεγάλη διαδικασία. Δεν γίνεται μόνο εκείνη την ώρα και την ημέρα που θα κάνουμε το μηχανογραφικό. Αρχής γενομένης από τέτοιες εκδηλώσεις μέχρι την ατομική προσπάθεια, την ατομική έρευνα για να επιλέξουν σωστά σπουδές και επάγγελμα», δήλωσε.
Σε ερώτηση πως μπορούν να δοθούν σωστές κατευθύνσεις όταν τα δεδομένα αλλάζουν χρόνο με το χρόνο και οι καταστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές από τη στιγμή που μπαίνει κάποιος σε μια Σχολή μέχρι να φτάσει η ώρα της επαγγελματικής αποκατάστασης, ο κ. Ταουσάνης υπογράμμισε ότι το πιο ασφαλές κριτήριο είναι οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του κάθε μαθητή.
«Τι θέλω να κάνω και πως μπορώ να το συνδυάσω με συγκεκριμένη Σχολή, με συγκεκριμένο επάγγελμα. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αλλάζει ποτέ. Η οικονομική κρίση έδειξε περίτρανα ότι πλέον δεν υπάρχουν ασφαλή καταφύγια όσον αφορά τα επαγγέλματα και τις σπουδές, άρα πρώτιστο κριτήριο πρέπει να είναι το τι θέλω να κάνω στη ζωή μου, τι δεδομένα θα αντιμετωπίσω κάνοντας αυτό το πράγμα, σπουδάζοντας αυτό το πράγμα και από εκεί και πέρα τι δεξιότητες θα αναπτύξω και εγώ ο ίδιος ως άνθρωπος, ως επιστήμονας για να έχω τα καλύτερα πατήματα στην οποιαδήποτε αγορά εργασίας θα συναντήσω», κατέληξε. 
(Πηγή: epirusonline.gr)

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΝΙΚΟΣ-ΑΛΕΞΗΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ "Η ΕΞΟΧΙΚΗ ΛΕΥΚΑΔΑ"

Διαβάστε ένα ταξιδιωτικό κείμενο για την όμορφη Λευκάδα που είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε πρόσφατα!

Από τα Κείμενα  της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της β΄ Γυμνασίου: Η ΕΞΟΧΙΚΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Συμπτώματα Τα συμπτώματα του εθισμού στο Διαδίκτυο είναι καταρχήν ψυχολογικά, με βασικά την ευφορία μπροστά στο pc και την ανικανότητα από το χρήστη να περιορίσει ή να διακόψει τη δραστηριότητα. Έχει διαπιστωθεί ότι οι εξαρτημένοι:
  • παραμελούν την οικογένεια και τους φίλους τους,
  • διακατέχονται από άσχημα συναισθήματα όταν απέχουν από τον υπολογιστή τους,
  • ψεύδονται σε συγγενείς και φίλους για τις δραστηριότητες
  • και αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο ή το χώρο εργασίας. 
  • Τα συμπτώματα εθισμού στο ίντερνετ είναι: • ανοχή (συνεχή παραμονή στο Διαδίκτυο που αυξάνεται καθημερινά),
    • συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης (θλιμμένη συμπεριφορά, μειωμένη    ανταπόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα, απώλεια ενδιαφέροντος)
    •αδυναμία τήρησης προκαθορισμένου χρόνου παραμονής στο διαδίκτυο,
    • έκπτωση της λειτουργικότητας τους,
    • άγχος, αίσθηση αποδιοργάνωσης εκτός διαδικτύου.
    Στα συμπτώματα - που ποικίλλουν στην ένταση ανάλογα με την προσωπικότητα του ατόμου και το πλαίσιο μέσα στο οποίο ανήκει.
    Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι: • η σχολική αποτυχία, • οι διαταραχές ύπνου, • κατάθλιψη, • μειωμένη αυτοεκτίμηση • διαταραχή των διαπροσωπικών σχέσεων με τους φίλους και την οικογένεια, • μοναξιά • μειωμένη φυσική δραστηριότητα, • χαμηλή ποιότητα ζωής   
  • Αλλά και σωματικά συμπτώματα:
  • Διατροφικές διαταραχές,
  • αλλαγή των συνηθειών ύπνου,
  • μυοσκελετικές παθήσεις,
  • ξηρά μάτια, μυωπία,
  • ημικρανίες,
  • ακόμη και παραμέληση της προσωπικής υγιεινής.
Οι ειδικοί παρατηρούν θετικές συσχετίσεις μεταξύ χρήσης διαδικτύου και παραβατικότητας, διάσπασης προσοχής, καθώς και ανάπτυξης δυσλειτουργικών σχέσεων των χρηστών με τους συνομηλίκους τους.
  • Δείγμα εθισμού είναι όταν:
  • Το παιδί ξεχνιέται συχνά στον υπολογιστή και δεν έχει συναίσθηση του χρόνου που αναλώνει σε αυτόν.
  • Ασχολείται συνεχώς µε το Ίντερνετ ή µε δραστηριότητες σχετικές µε αυτό, παραμελώντας συχνά τις υποχρεώσεις του στο σπίτι και στο σχολείο.
  • Προτιμά τα παιχνίδια στο διαδίκτυο, από το να συναντά φίλους του, µε αποτέλεσμα να απομονώνεται.
  • Πέφτει η απόδοση του στο σχολείο.
  • Λειτουργεί αμυντικά και εχθρικά όταν κάποιος φέρνει τη συζήτηση στο θέμα του διαδικτύου.
  • Το διαδίκτυο το απασχολεί ακόμα και την ώρα που τρώτε ή την ώρα που διαβάζει ή όταν βρίσκεται στον κινηματογράφο.
  • Αντιδρά πολύ νευρικά, θυµωµένα ή επιθετικά όταν κάποιος το διακόπτει από το παιχνίδι ή από τη συζήτηση που είχε online.
  • Ξενυχτά συχνά για να μένει συνδεδεμένος / συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.
  • Λέει συχνά «καλά, θα παίξω µόνο ένα λεπτό ακόμη».
  • Έχει πει αρκετές φορές συνειδητά ότι πρέπει να μειώσει τις ώρες που περνά συνδεδεμένο στο διαδίκτυο αλλά έχει αποτύχει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που όρισε µόνος / μόνη χωρίς καμιά πίεση.
  • Κρύβει από τους γονείς πόσες ώρες περνά στο διαδίκτυο και συχνά δεν το ομολογεί ούτε στον εαυτό του.
  • Δείχνε άγχος, ανησυχία, εξάρσεις θυμού ή βίας ή καταθλιπτική συμπεριφορά όταν δεν παίζει στο διαδίκτυο.
    Αντιμετώπιση
    Η θεραπευτική επιλογή που έχουμε στο πρόβλημα της υπερβολικής ενασχόλησης ή εθισμού με το διαδίκτυο είναι η ψυχοθεραπεία ώστε να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν τον έφηβο σε αυτή τη στάση, στοχεύοντας στο να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στη ζωή. Καμιά φορά, αν υποκρύπτεται και άλλη διαταραχή, μπορεί συνοδευτικά με την ψυχοθεραπεία να χρειαστεί και φαρμακευτική υποστήριξη. Να αναφέρουμε ότι στην Ευρώπη υπάρχει κλινική απεξάρτησης από το διαδίκτυο που λειτουργεί στην Γερμανία και πρόσφατα δημιουργήθηκε και στην Ολλανδία. Οι στόχοι τους είναι να αποδείξουν στους έφηβους ότι η αληθινή περιπέτεια είναι πολύ πιο συναρπαστική από την εικονική. Έτσι θα τους βοηθήσουν ώστε να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δε διακόπτεται η χρήση, αλλά ο έφηβος μαθαίνει να θέτει όρια στη χρήση και να αρχίσει και πάλι την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες.
    Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αυτού του είδους την εξάρτηση και την εκλογικεύουν με τη σκέψη ότι το internet αποτελεί απλά ένα μέσο διασκέδασης και ψυχαγωγίας που το χρησιμοποιούν αρκετοί.
    (Πηγή: Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «ΟΑΣΙΣ»)

    ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
     Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία»,στα Ιωάννινα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, με στόχο να ενισχυθεί η δυνατότητα του κάθε ατόμου να επιλέγει έναν τρόπο ζωής μακριά από εξαρτήσεις και προβληματικές συμπεριφορές.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΑΣΤΥΑΝΑΚΤΑΣ

Ο Αστυάνακτας ήταν γιος του Έκτορα και της Ανδρομάχης.  Οι γονείς του τον είχαν ονομάσει Σκαμάνδριο, όμως ο λαός προς τιμή του ήρωα πατέρα του, που σκοτώθηκε με τόση αυτοθυσία για τους Τρώες, τον ονόμασε Αστυάνακτα (= Βασιλεύς πόλης). Ο Όμηρος παρουσιάζει τον μικρό Αστυάνακτα όμορφο σαν λαμπρό αστέρι. Η μοίρα του, ωστόσο, υπήρξε τραγική, αφού μετά την άλωση της Τροίας, φονεύθηκε ριπτόμενος από τα τείχη της πόλης.

Ο Γιώργος Σεφέρης εμπνέεται από τον Εκτορίδη-Αστυάνακτα και γράφει το ακόλουθο ποίημα. Απολαύστε το, μελωποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη.

ΑΣΤΥΑΝΑΞ

Τώρα που θα φύγεις πάρε μαζί σου και το παιδί  
που είδε το φως κάτω από εκείνο το πλατάνι,  
μια μέρα που αντηχούσαν σάλπιγγες κι έλαμπαν όπλα  
και τ’ άλογα ιδρωμένα σκύβανε ν’ αγγίξουν 
 την πράσινη επιφάνεια του νερού  
στη γούρνα με τα υγρά τους τα ρουθούνια.
 
Οι ελιές με τις ρυτίδες των γονιών μας  
τα βράχια με τη γνώση των γονιών μας  
και το αίμα του αδερφού μας ζωντανό στο χώμα  
 ήτανε μια γερή χαρά μια πλούσια τάξη
 για τις ψυχές που γνώριζαν την προσευχή τους.
 
Τώρα που θα φύγεις, τώρα που η μέρα της πληρωμής  
χαράζει, τώρα που κανείς δεν ξέρει  
ποιόν θα σκοτώσει και πώς θα τελειώσει,   
πάρε μαζί σου το παιδί που είδε το φως  
κάτω απ’ τα φύλλα εκείνου του πλατάνου  
και μάθε του να μελετά τα δέντρα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ 
 

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

 

Πληροφορίες για τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό και την επιλογή επαγγέλματος δείτε  ΕΔΩ

Τα παραδοσιακά ανδρικά επαγγέλματα άλλαξαν χέρια

Μετά από μια εποικοδομητική συζήτηση με το Β2 για την εργασία και το επάγγελμα κι αφού ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές γνώμες για το αν υπάρχουν ανδρικά και γυναικεία επαγγέλματα, ας μελετήσουμε ένα άρθρο σχετικό με το θέμα αυτό:
 
ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΝΔΡΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΧΕΡΙΑ
 Oταν κάποιος σκέφτεται χωρίς να θέτει απαραβίαστα σύνορα σε θέματα που αφορούν τους ρόλους των δύο φύλων, μπορεί πιο εύκολα να φανταστεί έναν άνδρα να κάνει αποτρίχωση στις πελάτισσές του ή μία γυναίκα να οδηγεί φορτηγό. Τόσο απλά... «Δεν υπάρχουν γυναικεία ή ανδρικά επαγγέλματα, γίνε αυτό που θες». Μ’ αυτό το σύνθημα προωθεί τις ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας η Γενική Γραμματεία Ισότητας, η οποία υλοποιεί σχετικό πρόγραμμα σε 3.620 σχολεία της χώρας.
Hδη, έχουν επιμορφωθεί περισσότεροι από 6.000 εκπαιδευτικοί, ενώ εμπλουτίστηκαν οι βιβλιοθήκες 765 δημοσίων ΤΕΕ και ΙΕΚ με βιβλία που άπτονται θεμάτων ισότητας. «Ο επαγγελματικός διαχωρισμός είναι εξαιρετικά σοβαρό θέμα. Πάντως, τα πρώτα μηνύματα του προγράμματος είναι θετικά. Ιδιαίτερα, οι νέοι εκπαιδευτικοί το έχουν υποδεχτεί με αρκετά ανοιχτό μυαλό. Δείγμα των αποτελεσμάτων θα παρουσιάσουμε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου», επισημαίνει στην «Κ» η γενική γραμματέας Ισότητας, κ. Ευγενία Τσουμάνη.
Τα παραδοσιακά οχυρά των επαγγελμάτων στην Ελλάδα φαίνεται ότι γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο, έτσι ώστε να βλέπουμε τελικά γυναίκες οδηγούς φορτηγών, αλλά και άντρες νηπιαγωγούς...
Η κ. Κατερίνα Βουτενιώνη, μητέρα δύο παιδιών οδηγεί ένα από τα απορριμματοφόρα του Δήμου Περιστερίου. Από το 2003, οπότε και ανέλαβε αυτό το πόστο μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά.
«Οι άνδρες της δουλειάς δεν το χώνεψαν πολύ εύκολα. Στην αρχή ήταν όλοι πολύ επιφυλακτικοί για το αν θα τα καταφέρω. Επειδή, όμως, εγώ ήμουν αρκετά εξοικειωμένη με την ιδέα από μικρή, λόγω του ότι ο πατέρας μου είχε φορτηγό δημόσιας χρήσης, δεν είχα πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι να βρεις την ισορροπία και να κάνεις τους άλλους να σε σέβονται. Εγώ, πιστεύω, ότι τα κατάφερα και έτσι δεν ήρθα ποτέ σε ρήξη με κανέναν άντρα συνάδελφό μου». Η κ. Βουτενιώτη είχε εργαστεί παλαιότερα σε φούρνο, αλλά και ως γραμματέας σε ιατρείο.
Για τον κ. Ηλία Πίτσικα, η εμπειρία του με τα παιδάκια του νηπιαγωγείου ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστη. Ξεκίνησε να εργάζεται την δεκαετία του ’80, μια εποχή, που άνδρας - νηπιαγωγός μόνο σε κινηματογραφική ταινία μπορούσε να υπάρξει. «Εκανα αυτή τη δουλειά επί 24 χρόνια, μαθαίνοντας στα παιδιά θεατρικό παιχνίδι. Αρχικά, ήθελα να γίνω χημικός, αλλά δεν πέρασα στη σχολή που ήθελα. Οταν οι δικοί μου άνθρωποι διαπίστωσαν ότι είχα πολύ καλή χημεία με τα μικρά παιδιά μ’ ενθάρρυναν ν’ ασχοληθώ με δημιουργικές δράσεις που αφορούν τα παιδιά. Κάπως έτσι εντάχθηκα στο δυναμικό της παιδικής μέριμνας της Εμπορικής Τράπεζας και έπειτα σε νηπιαγωγείο. Αρχικά, ξένιζε λίγο στους γονείς να βλέπουν έναν άνδρα σε ρόλο νηπιαγωγού, αλλά στη συνέχεια τους άρεσε γιατί έβλεπαν ότι η επαφή μου με τα παιδιά ήταν καλή, καθώς τα ίδια τα παιδιά έδειχναν ενθουσιασμό για ό,τι κάναμε. Η θεατρική έκφραση αποδείχθηκε πολύ σημαντικό εργαλείο, διότι με βοήθησε να ανατρέψω την παραδοσιακή εικόνα του δασκάλου».
Αισθητικός
Σε έναν κλάδο που κατακλύζεται από γυναίκες, ο Νίκος Αδαμόπουλος, 25 ετών, θα έμοιαζε «σαν τη μύγα μες στο γάλα», αν δεν είχε συνειδητοποιήσει εγκαίρως και παρά το νεαρό της ηλικίας του ότι η αισθητική του αρέσει αρκετά, ώστε μελλοντικά να θέλει να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. «Η απόφασή μου να ασχοληθώ με το αντικείμενο ήταν τυχαία, καθώς πέρασα στα ΤΕΙ Αισθητικής. Οι δικοί μου μ’ έπεισαν να παρακολουθήσω τη σχολή, στην πορεία διαπίστωσα ότι μου άρεσε και από τον Νοέμβριο του 2002 εργάζομαι εντατικά. Αν εξαιρέσουμε το μανικιούρ και το πεντικιούρ ασχολούμαι με ό,τι αφορά περιποίηση προσώπου και σώματος, κάνω αποτριχώσεις, καθαρισμούς...» Ο Νίκος περιγράφει τη συνεργασία του με τις γυναίκες γενικά καλή, με «σημάδια» ανταγωνιστικότητας. «Ε, δεν είναι κι εύκολο να βλέπουν έναν άνδρα να μπαίνει στα χωράφια τους», λέει.
(ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Ενδιαφέρουσα είναι και η επόμενη παρουσίαση από μια Επιμορφωτική Ημερίδα  Συμβουλευτικής & επαγγελματικού  Προσανατολισμού με θέμα «Η εφαρμογή του  Σ.Ε.Π στο Λύκειο».

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Λορέντζος Μαβίλης "Καλλιπάτειρα"

Ο Λορέντζος Μαβίλης γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1860 και πέθανε το 1912 στα Ιωάννινα (σκοτώθηκε στη μάχη του Δρίσκου).Ήταν αριστοκρατικής καταγωγής (ο παππούς του ήταν Ισπανός ευπατρίδης).
Το 1896 κατατάχτηκε στο στρατό και πήρε μέρος στην Κρητική επανάσταση. Το 1897 οργάνωσε στην Ήπειρο δικό του εθελοντικό σώμα για την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Το 1911 έδωσε μάχη για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας (είπε την περίφημη φράση: "δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα, μόνο χυδαίοι άνθρωποι")
Με τον Λορέντζο Μαβίλη  σβήνει η ποιητική αναλαμπή των Επτανήσιων ποιητών. Καταγόμενος από την Κέρκυρα και έχοντας σπουδάσει φιλοσοφία στη Γερμανία, ο Μαβίλης άφησε μεταφράσεις από διάφορες γλώσσες. Περισσότερο όμως έγινε γνωστός από τα πενήντα σονέτα του, που τα περισσότερα γράφτηκαν στην πενταετία 1895-1900 και τον καθιέρωσαν ως το σπουδαιότερο εκπρόσωπο του είδους αυτού στην ποίησή μας.
Πατήστε ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε ένα αφιέρωμα στον ποιητή Λορέντζο Μαβίλη από το αρχείο της ΕΡΤ και την εκπομπή "Εποχές και Συγγραφείς".

ΣΟΝΕΤΟ (λυρικό ποιητικό είδος)
* Τα σονέτα είναι δεκατετράστιχα ποιήματα, όπου συνδυάζεται η αγνή λυρική διάθεση με την υπερβολική φροντίδα στην επιλογή των λέξεων και την πλαστική επεξεργασία του στίχου.Οι στίχοι τού σονέτου είναι κατά προτίμηση ιαμβικοί ενδεκασύλλαβοι και χωρίζονται σε δυο στροφές τετράστιχες και σε δυο τρίστιχες. 
* Το σονέτο είναι ποίημα πολύ δύσκολο. 
* Έχει τέσσερις στροφές, οι δύο πρώτες τετράστιχες και οι δύο επόμενες τρίστιχες. 
* Οι ομοιοκαταληξίες πάνε ως εξής: Ο πρώτος στίχος ομοιοκαταληκτεί με τον τέταρτο και ο  δεύτερος με τον τρίτο. Η ίδια ομοιοκαταληξία επαναλαμβάνεται στην δεύτερη στροφή ακριβώς. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη και η δεύτερη στροφή ομοιοκαταληκτούν ως σύνολα (σταυρωτή ομοιοκαταληξία αββα).
* Η τρίτη και η τέταρτη, τρίστιχες, στροφές, έχουν ανεξάρτητη μεταξύ τους ομοιοκαταληξία ως εξής: η πρώτος και ο τρίτος στίχος της τρίτης στροφής, ο δεύτερος στίχος της τρίτης με τον πρώτο στίχο της τέταρτης και ο δεύτερος στίχος της τέταρτης με τον τρίτο. Η τρίτη στροφή ονομάζεται τερτσίνα.

Ένα τέτοιο σονέτο είναι και το ποίημα του Λ. Μαβίλη "Καλλιπάτειρα", το οποίο έγραψε στα 1895 ένα χρόνο πριν την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Δημοσιεύτηκε όμως το 1899 στο περιοδικό Τέχνη. Υπήρχαν κατά την περίοδο αυτή πολλά άλυτα εθνικά θέματα και εκκρεμή συνοριακά ζητήματα. Πολλοί άνθρωποι του πνεύματος επεδίωκαν με τα έργα τους να τονώσουν το εθνικό φρόνημα.
 Υπόθεση:  Οι ελλανοδίκες τίμησαν την Καλλιπάτειρα, εξαιρώντας την από το νόμο που απαγόρευε στις γυναίκες να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα, επειδή ήταν η μητέρα, η κόρη, η αδερφή και η θεία έξι ολυμπιονικών. Το περιστατικό καταγράφηκε την αρχαία εποχή στα σχόλια για τον 7ο Ολυμπιόνικο του Πινδάρου.


Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ἕκτορος καὶ Ἀνδρομάχης ὁμιλία



Ραψωδία Ζ’

Τα γεγονότα της Ζ’ ραψωδίας εκτυλλίσονται κατά την 22η μέρα του Ιλιαδικού έπους. Η ημέρα αυτή καλύπτει τα γεγονότα από τη ραψωδία Β μέχρι και τη ραψωδία Η 421, όπου και τελειώνει. Οι Αργίτες και οι Τρώες πολεμούν ανάμεσα στο ρέμα του Σκάμανδρου ποταμού και του Σιμόη. Στο απόσπασμα που θα κάνουμε ο Έκτορας παρουσιάζεται ως γιος, αδελφός, σύζυγος, πατέρας και πολεμιστής. Παρουσιάζονται επίσης οι δεσμοί που τον κρατούν μέσα στην πόλη και την ίδια στιγμή τον διώχνουν έξω στη μάχη. Η συζυγική ομιλία (Έκτορα- Ανδρομάχης) αναδεικνύει τους οικογενειακούς δεσμούς, το ΚΛΕΟΣ και την ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ, ως σημαντικότατες αξίες για την ιλιαδική κοινωνία.

Ας απολαύσουμε ΕΔΩ οπτικοποιημένη ανάγνωση της σκηνής της συζυγικής ομιλίας από την Φιλαρέτη Κομνηνού, σε μετάφραση Δ. Μαρωνίτη και σκηνοθετική επιμέλεια Β. Αρδίττη. 

Η ιστορία του Έκτορα και της Ανδρομάχης γέννησαν τα παρακάτω τραγούδια. Απολαύστε τα!
 Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Στίχοι Ιάκωβος Καμπανέλλης, Ερμηνεύει ο Λάκης Παππάς

 Χρήστος Θηβαίος "Με τον Έκτορα"
 Έμπνευσή μας για τη δημιουργία του παραπάνω βιντεο
 η σκηνή που διδαχθήκαμε στην Ραψωδία Ζ΄

Ήμουνα πάντα με τον Έκτορα
που ήξερε πως δεν έχει ελπίδα
μα βγήκε από τα τείχη και σκοτώθηκε
για της ψυχής του την πατρίδα
Ήμουνα πάντα με τον Έκτορα...