Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΙΚΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την όμορφη Λευκάδα. Μια μικρή ανάμνηση από την εκδρομή αποτελεί το παρακάτω βίντεο. Μουσική επένδυση Μίκης Θεοδωράκης, "Το βαλς των χαμένων ονείρων".

   Επισκεφτήκαμε τον ιερό βράχο της Κυράς, όπως αποκαλούν την Υπεραγία Θεοτόκο οι Λευκάδιοι, σε ένα λόφο, ως σκέπη και καταφυγή, πάνω και δυτικά από την πόλη του νησιού. Εδώ και αιώνες, σε μια μαγευτική τοποθεσία βρίσκεται η ιστορική Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης.
    Σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος Παύλος στο πέρασμά του από την Νικόπολη το 63 μ.Χ. έστειλε στο νησί τους τρεις μαθητές του Ακύλα, Σωσίωνα και Ηρωδίωνα.  Στη θέση αυτή οι χριστιανοί θα κτίσουν ένα μικρό ναό αφιερωμένο στην Παναγία. Στη συνέχεια ο Απόστολος Παύλος χειροτόνησε το Σωσίωνα πρώτο επίσκοπο Λευκάδος.
     Το 332 μ.Χ., στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο τότε επίσκοπος Αγάθαρχος και δύο μοναχοί θα εγκατασταθούν εκεί και θα ξεκινήσει ο μοναχισμός στο νησί χτίζοντας τα πρώτα κελιά. Μετά από λίγα χρόνια το Μοναστήρι καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά, αλλά οι χριστιανοί της Λευκάδας το ξανάχτισαν. Μάλιστα παράγγειλαν την εικόνα της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη, στον αγιογράφο Κάλλιστο, πού ήταν ιερέας στην Αγιά Σοφιά. Εκείνος, ύστερα από προσευχή και νηστεία, άρχισε να ζωγραφίζει την εικόνα. Το σχέδιο της μορφής της Παναγίας αποκαλύφθηκε στον Κάλλιστο με θαυμαστό τρόπο. Ο αγιογράφος βρήκε από την ίδια την Παναγία σχεδιασμένη την εικόνα και ο ίδιος με όμορφα χρώματα την τελείωσε. Από το θαύμα αυτό ονομάστηκε η εικόνα Φανερωμένη.
       Το τέμπλο κατασκευασμένο το 1887 και είναι έργο του Ευστράτιου Προσαλέντη, ενώ οι εικόνες προστέθηκαν αργότερα, το 1919, και φιλοτεχνήθηκαν από τους αδελφούς Χριστόδουλο και Θωμά Ζωγράφο.
     Η εικόνα της Παναγίας που υπάρχει σήμερα είναι αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας, φιλοτεχνημένη από τον ιερομόναχο Βενιαμίν Κοντράκη στο Άγιο Όρος το 1887. 

   Αυτό που μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν το Εκκλησιαστικό μουσείο με τις εντυπωσιακές εικόνες καθώς και το ναυτικό μουσείο όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε μικρογραφίες πλοίων από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου