Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ημερίδα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα Ιωάννινα

Γνώση και εμπειρίες στους  μαθητές, προκειμένου να κάνουν τις σωστές επιλογές για τις σπουδές τους θέλησε να μεταφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ιωαννίνων που σε συνεργασία με την Εταιρεία Employ – Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας οργάνωσε μία ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού στα Ιωάννινα.
 Σε μία κατάμεστη αίθουσα στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία οι  μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από επιστήμονες και επαγγελματίες σε διάφορους κλάδους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η ενημέρωση του συμβούλου σταδιοδρομίας της εταιρείας Employ Χρήστου Ταουσάνη για τις προοπτικές των επαγγελμάτων, για τις αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο, για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, καθώς και για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
«Τα παιδιά είναι σε ένα μεγάλο δίλημμα όσον αφορά το τι Σχολή θα επιλέξουν και που θα την επιλέξουν. Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν φεύγουν εύκολα μακριά από την πόλη τους, οπότε το πρώτο που κοιτούν,  είναι οι Σχολές της πόλης τους. Αν θα φύγουν από την πόλη τους, θα επιλέξουν μία Σχολή, η οποία να έχει επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βρει εργασία σήμερα ένας πτυχιούχος, ο οποίος τελειώνει κάποια Σχολή», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ιωαννίνων Στέφανος Γκόρλας, σημειώνοντας ότι ο ρόλος των φροντιστών δεν εξαντλείται στα μαθήματα, αλλά αυτή την εποχή υπάρχει η προσομοίωση των εκπαιδευτικών θεμάτων ως μία πρόβα τζενεράλε για τις εξετάσεις, ενώ παράλληλα δίνεται βαρύτητα και στον επαγγελματικό προσανατολισμό, έτσι ώστε να  είναι έτοιμα τα παιδιά για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, η οποία πλέον γίνεται ηλεκτρονικά.
Σε απόλυτη σύνδεση με την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις ραγδαίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, είναι οι επιλογές σπουδών των μαθητών, όπως ανέφερε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρ. Ταουσάνης, σημειώνοντας ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός πλέον είναι μία αδήριτη ανάγκη. «Τα παιδιά έχουν αρχίσει να έχουν και μία μεταστροφή σε Σχολές που σχετίζονται με τα ελεύθερα επαγγέλματα πλέον. Λόγω της μετατροπής η οποία έχει επέλθει από την οικονομική κρίση και από την αδυναμία πρόσβασης στο Δημόσιο, αρχίζουν να βλέπουν μία διεύρυνση των οριζόντων τους σε Σχολές και σπουδές, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν και να απορροφηθούν προς τον ιδιωτικό τομέα. Από εκεί και πέρα αυτό δεν είναι ούτε κανόνας, ούτε η μοναδική λύση. Αυτό που πρέπει να προσέξουν τα παιδιά είναι να βρουν τι τους αρέσει, ποια Σχολή το εκφράζει και από εκεί και πέρα να δουν τι επαγγελματικά δικαιώματα, τι δυνατότητες τους δίνει το πτυχίο  που θα πάρουν στα χέρια τους από τη Σχολή που θα προτιμήσουν. Αυτό φυσικά αποτελεί μια μεγάλη διαδικασία. Δεν γίνεται μόνο εκείνη την ώρα και την ημέρα που θα κάνουμε το μηχανογραφικό. Αρχής γενομένης από τέτοιες εκδηλώσεις μέχρι την ατομική προσπάθεια, την ατομική έρευνα για να επιλέξουν σωστά σπουδές και επάγγελμα», δήλωσε.
Σε ερώτηση πως μπορούν να δοθούν σωστές κατευθύνσεις όταν τα δεδομένα αλλάζουν χρόνο με το χρόνο και οι καταστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές από τη στιγμή που μπαίνει κάποιος σε μια Σχολή μέχρι να φτάσει η ώρα της επαγγελματικής αποκατάστασης, ο κ. Ταουσάνης υπογράμμισε ότι το πιο ασφαλές κριτήριο είναι οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του κάθε μαθητή.
«Τι θέλω να κάνω και πως μπορώ να το συνδυάσω με συγκεκριμένη Σχολή, με συγκεκριμένο επάγγελμα. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αλλάζει ποτέ. Η οικονομική κρίση έδειξε περίτρανα ότι πλέον δεν υπάρχουν ασφαλή καταφύγια όσον αφορά τα επαγγέλματα και τις σπουδές, άρα πρώτιστο κριτήριο πρέπει να είναι το τι θέλω να κάνω στη ζωή μου, τι δεδομένα θα αντιμετωπίσω κάνοντας αυτό το πράγμα, σπουδάζοντας αυτό το πράγμα και από εκεί και πέρα τι δεξιότητες θα αναπτύξω και εγώ ο ίδιος ως άνθρωπος, ως επιστήμονας για να έχω τα καλύτερα πατήματα στην οποιαδήποτε αγορά εργασίας θα συναντήσω», κατέληξε. 
(Πηγή: epirusonline.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου