Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Ο έρωτας στα δύο φύλα μέσα από τη μουσική, τα τραγούδια και την ποίηση

Σήμερα, η ολομέλεια του Α2 συζήτησε για την αγάπη και τον έρωτα. Με αφόρμηση τα ποιήματα: "Κοντά σου", της Μ. Πολυδούρη, "Αν ήξευρα κυράτσα μου" και το κυπριακό τραγούδι "Πάγω...", τα παιδιά έφεραν στο νου τους τραγούδια που τους θυμίζουν το θέμα της αγάπης και του έρωτα, που όπως φαίνεται, ενέπνεε, εμπνέει και θα εμπνέει πάντα την τέχνη γενικότερα.
Η Αλεξάνδρα, η Παναγιώτα, η Σταυρούλα, η Δήμητρα και η Γεωργία, ο Ορέστης, η Όλγα, η Κατερίνα, η Έλντα και η Ευαγγελία μας πρότειναν τα ακόλουθα μουσικά κομμάτια. Ας τα απολαύσουμε.


            Θα ήθελα να σας προσθέσω και κάποια άλλα ακούσματα για να εμπλουτίσουμε κι άλλο τις μουσικές μας επιλογές.


Μουσική Μάνος Χατζιδάκις-Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
 Μυρτιώτισσα (1885-1968). Η "σύγχρονη Σαπφώ" απέδειξε ότι το μεγαλείο της απλότητας πάντα θα εμπνέει τους μεγάλους καλλιτέχνες. Για το αγαπημένο ποίημά της "Σ' αγαπώ" και τη μελοποίησή του, ο μέγας Μάνος Χατζηδάκις έγραψε:
"Μια δεδομένη στιγμή, άρρωστη στο νοσοκομείο, μου στέλνει το Σ' Αγαπώ, το περίφημο ποίημά της, για να κάνω μουσική. Διαβάζοντας ότι πέθανε η Μυρτιώτισσα, μου ήρθε στο νου η παράλειψή μου... Θέλησα να γράψω μουσική εκ των υστέρων γι' αυτό το ποίημά της, το τόσο γνωστό στις παλαιότερες γενιές. Για να το συμπεριλάβω όμως κάπου, έπρεπε να κάνω έναν ολόκληρο Ερωτικό. Kι' έτσι, αποφάσισα να επιλέξω ποιήματα από τη Σαπφώ μέχρι τις μέρες μας, για να συμπεριληφθεί και το Σ' αγαπώ της Μυρτιώτισσας. Kι έκανε τον Μεγάλο Ερωτικό. Αν ανήκει σε κάποιον ο Μεγάλος Ερωτικός, δικαιωματικά ανήκει στη μνήμη της Μυρτιώτισσας".

Και λίγη ποίηση....για τον έρωτα και την αγάπη.
Επιλέγουμε Τάσο Λειβαδίτη "Ερωτικό":
και Οδυσσέα Ελύτη "Το μονόγραμμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου