Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Γνώμες εφήβων....

Με αφορμή τα θέματα που συζητήσαμε στην τάξη για την εφηβεία και το χάσμα γενεών, οι μαθητές έγραψαν τι τους ενοχλεί στις σχέσεις τους με τους γονείς τους. Ας διαβάσουμε με προσοχή:


  • Ένα από τα προβλήματα ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά είναι ότι οι γονείς συνεχώς κάνουν ερωτήσεις στις οποίες ξέρουν τις απαντήσεις και εμείς, όπως συνήθως, βαριόμαστε να απαντήσουμε.
  • Συνήθως οι πατεράδες συγχωρούν τον γιο τους ή το μεγαλύτερο παιδί ενώ οι μητέρες μαλώνουν την κόρη τους ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία αυτή βρίσκεται.
  • Φωνές όταν εμφανιστούν σκουπίδια στο δωμάτιό μου. Διαφορετικές αντιλήψεις που οδηγούν σε συγκρούσεις. Πράγματα που μπορεί να ξεχάσω θεωρούν ότι τα κάνω σκόπιμα.
  • Ένα πρόβλημα που έχουμε με τους γονείς στην εφηβεία είναι ότι ο γονέας συγκρίνει το παιδί του με άλλα παιδιά, ενώ όταν τα παιδιά συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους, τους φωνάζουν και τους λένε ότι δεν τους νοιάζει τι κάνει ο άλλος.
  • Σημαντικά προβλήματα με τους γονείς είναι: μουρμούρα, περιέργεια, υπερπροστατευτικότητα, γκρίνια για άλλους φίλους, όταν τους συμφέρει, απαγόρευση εξόδου μέχρι αργά, πίεση για διάβασμα.
  • Συνηθισμένοι διάλογοι:-Γιατί πήρες 15; -Αφού δεν μπόρεσα παραπάνω. -Η Ελένη πήρε 20 όμως. -Ναι, αλλά η Καίτη πήρε 10. -Δεν με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι...
  • Με εκνευρίζει πολύ η μαμά μου γιατί τα ρίχνει όλα πάνω μου γιατί ο αδερφός μου είναι αγόρι και ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ!!!
  • Συνήθως τσακώνομαι με τη μητέρα μου γιατί δεν κάνω κάθε μέρα τις δουλειές του σπιτιού και γιατί κάνει φασαρία, όταν κοιμάμαι.
  • Θεωρώ οτι ένα σημαντικό πρόβλημα είναι πως κάθε φορά που διαβάζουμε λένε ότι χαζεύουμε και δεν διαβάζουμε και απαιτούν και έναν καλό βαθμό όχι για το παιδί τους αλλά για την κοινωνία. Ένα άλλο είναι ότι οι γονείς συνηθίζουν να συγκρίνουν το παιδί τους με κάποιο άλλο και λένε: "γιατί δεν γίνεσαι όπως αυτός, τι έχει περισσότερο από εσένα;" ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ
  • Θεωρώ σημαντικό πρόβλημα στην επικοινωνία με τους γονείς μου το ότι με συγκρίνουν με μαθητές που παίρνουν έναν πολύ καλό βαθμό και όταν τους λέω ότι άλλοι μαθητές έχουν χαμηλότερο από μένα, μου λένε: "δεν με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι".
  • -Διάβασες; -Όχι. -Εμ, βέβαια! Χωρίς διάβασμα τίποτα δεν θα κάνεις στη ζωή σου!!!...μετά από λίγες μέρες...-Διάβασες; -Ναι. -Ε, κάτσε να ξεκουραστείς και λίγο παιδί μου!...μετά από λίγο....-Διάβασες; -Όχι, δεν έχουμε μάθημα αύριο. -Ναι, σε είδα κι όταν είχες!
  • Δεν μου έχουν εμπιστοσύνη. Μου φέρνουν αντιρρήσεις για τον τρόπο που ντύνομαι. Παραπονιούνται ότι δεν κάνω δουλειές στο σπίτι και ότι το μυαλό μου είναι στις βόλτες.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ



Ας γνωρίσουμε τον εθνικό μας ποιητή, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: ΕΔΩ

Super size me

 Η ταινία του Σπέρλοκ ακολουθεί μια περίοδο 30 ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων έτρωγε μόνο τρόφιμα από τα McDonald's.
Η ταινία καταγράφει πώς αυτός ο τρόπος ζωής είχε μια δραματική επίδραση πάνω στην σωματική και ψυχολογική ευεξία του Σπέρλοκ, και διερευνά την εταιρική επιρροή της βιομηχανίας τροφίμων ''fast food'', συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που ενθαρρύνει την κακή διατροφή.

Το ντοκιμαντέρ ήταν υποψήφιο για βραβείο Academy Award για καλύτερο ντοκιμαντέρ 2005.
Δείτε το Super size me

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Η ΛΥΡΙΚΗ ΤΟΛΜΗ ΤΟΥ ΚΑΛΒΟΥ

Το 1826 δημοσιεύτηκαν στο Παρίσι τα Λυρικά του Κάλβου σε γαλλική μετάφραση. Είναι η δεύτερη συλλογή του ποιητή μετά τη Λύρα και περιλαμβάνει άλλες δέκα ωδές που συντέθηκαν με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. 
Οι Ωδες των Λυρικών είναι αμεσότερες σε σχέση με τις προγενέστερες της Λύρας, παρακολουθώντας κατά πόδας τα σημαντικότερα από τα δρώμενα και τα ιστορικά γεγονότα εκείνων των ετών και γραμμένες σχεδόν όλες εν θερμώ. Στη συλλογή συμπεριλαμβάνεται και η ανθολογημένη ωδή ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ, στην οποία εξυμνείται η ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη, ως αντεκδίκηση για τη σφαγή των κατοίκων των ελληνικών νησιών και κυρίως της Χίου το 1822


Διαβάζουμε το βιογραφικό του Ανδρέα Κάλβου ΕΔΩ

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

"H τελευταία αρκούδα της Πίνδου" Δημήτρης Χατζής

 Ο Δημήτρης Χατζής, γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 21 Νοεμβρίου του 1913 και πέθανε το καλοκαίρι του 1981 στην Σαρωνίδα. Πατέρας του ήταν ο δημοσιογράφος και ποιητής Γεώργιος Χατζής, με φιλολογικό ψευδώνυμο Πελλερέν. Τελειώνει τη Ζωσιμαία Σχολή και στη συνέχεια γράφεται στη Νομική Σχολή της Αθήνας, αλλά δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ αργότερα πηγαίνει να σπουδάσει φιλολογία μαζί με τον αδελφό του, Άγγελο. Στο μεσοδιάστημα αναλαμβάνει την εφημερίδα του πατέρα του Χατζηπελλερέν, την ιστορική «Ήπειρο».
Εκτοπίζεται το 1936 από την αστυνομία του Μεταξά ως μέλος του κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος. Στρατεύεται στον αλβανικό πόλεμο και λαμβάνει μέρος στην εθνική αντίσταση. Το καλοκαίρι του 1947 εξορίζεται στην Ικαρία. Εντάσσεται στον Δημοκρατικό στρατό και μετά το τέλος του εμφυλίου εγκαθίσταται στην Ουγγαρία. Αργότερα εργάζεται ως υπότροφος και ερευνητής του Νεοελληνικού Ινστιτούτου στην Ακαδημία των Επιστημών του Ανατολικού Βερολίνου. Το 1962 επιστρέφει στην Ουγγαρία και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο ως βοηθός στην έδρα της Βυζαντινής Φιλολογίας. Με την πτώση της δικτατορίας έρχεται στην επιφάνεια το αίτημα της επιστροφής των πολιτικών προσφύγων με αποτέλεσμα την επιστροφή του συγγραφέα στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1974, ξαναφεύγει και επιστρέφει οριστικά αυτή τη φορά τον Ιούνιο του 1975.
Ανήκει στους ανανεωτές ρεαλιστές συγγραφείς της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας, με κυρίαρχο στοιχείο της γραφής του τον κοινωνικό προβληματισμό.
Η συλλογή διηγημάτων «Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης» παραμένει ένα εμβληματικό βιβλίο για την ελληνική λογοτεχνία.
Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργάνωσε την περασμένη χρονιά τιμητική εκδήλωση και τελετή επίσημης ονοματοδοσίας του Πολιτιστικού Πολυχώρου στα Παλιά Σφαγεία, εις ένδειξη μνήμης του συγγραφέα Δημήτρη Χατζή, για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Εποχές και Συγγραφείς Δημήτρης Χατζής



Η τελευταία αρκούδα του Πίνδου 2

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ξεκινάμε το ταξίδι μας στην ποίηση

Τι είναι, λοιπόν, η ποίηση;
  • Η ποίηση για τον Εμπειρίκο:
"Η ποίησις είναι ανάπτυξη στίλβοντος ποδηλάτου. Μέσα της όλοι μεγαλώνουμε. Οι δρόμοι είναι λευκοί. Τ' άνθη μιλούν. Από τα πέταλά τους αναδύονται συχνά μικρούτσικες παιδίσκες. Η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος."
  • H ποίηση για τον Τ.Σ.'Ελιοτ:
"Η ποίηση δεν είναι ένα ελευθέρωμα της συγκίνησης, αλλά απόδραση από τη συγκίνηση. Δεν είναι έκφραση της προσωπικότητας, αλλά απόδραση από την προσωπικότητα"
  • H ποίηση για τον Τίτο Πατρίκιο :
Η ποίηση είναι μια λύτρωση ατομική - αν όχι ανάδειξη. Μπορείς μιαν άκρη μόνο της αλήθειας να σηκώσεις, να ρίξεις λίγο φως στην πλαστογραφημένη σου ζωή
H ποίηση για τον Κώστα Καρυωτάκη:
Η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε.
H ποίηση για τον Γιώργο Σεφέρη:
Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα.
  • H ποίηση για τον Νικηφόρο Βρεττάκο:
Η ποίηση δεν είναι παρά ένας μεγεθυντικός φακός της πραγματικότητας. Η μεγέθυνση των αληθινών διαστάσεων του ανθρώπου και του κόσμου που μας περιβάλλει, μπορεί να μας μεταδώσει την αίσθηση του μεγαλείου της ζωής την οποία είμαστε έτοιμοι να καταστρέψουμε.
  • H ποίηση για τον Μανώλη Αναγνωστάκη:
Η ποίηση δεν είναι ο τρόπος να μιλήσουμε αλλά ο καλύτερος τοίχος να κρύψουμε το πρόσωπό μας.
 Η ποίηση είναι δυο θαμποί προβολείς μες στην ομίχλη, ένα δελτάριο σε φίλους που λείπουν με τη μοναδική λέξη ζω.
  • H ποίηση για τον Μπόρχες:
'Οταν διαβάζουμε ένα καλό ποίημα, φανταζόμαστε πως κι εμείς θα μπορούσαμε να το έχουμε γράψει, πως το ποίημα προϋπήρχε μέσα μας.
  • H ποίηση για τον Edgar Allan Poe:
Η ποίηση είναι σκέψεις που αναπνέουν, και λέξεις που καίνε.
  • H ποίηση για την Κική Δημουλά
Οι λέξεις φταίνε... αυτές ενθάρρυναν τα πράγματα ν' αρχίσουν να συμβαίνουν...

  • Η ποίηση για τον Γιάννη Ρίτσο:  
Η ποίηση είναι χρονική και διαχρονική, απευθύνεται στον κόσμο και απευθύνεται στους αιώνες. Εκφράζει την βαθύτατη επιθυμία όλων μας να προεκτείνουμε τα όρια της διττότητας μας μέσα σε κάποια περιοχή της αθανασίας. Όλοι οι άνθρωποι αυτό κάνουν. Έχουν δύο ένστικτα, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και το ένστικτο της διαιώνισης μέσα από την παραγωγή έργων πνευματικών.

  •  Αρχαία Ελλάδα
Η ποίηση είναι η αιτία που φθείρει το κάθε τι από το μη είναι στο είναι.
Πλάτωνας
Η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση, και η ποίηση είναι ζωγραφική που μιλάει.
Σιμωνίδης
"Διο ευφυούς η ποιητική εστιν ή μανικού. Τούτων γαρ οι μεν εύπλαστοι οι δε εκστατικοί εισίν".
(Η τέχνη της ποίησης είναι έργο του προικισμένου μάλλον παρά του μανικού καλλιτέχνη, γιατί ο πρώτος είναι ο επιδέξιος μιμητής, ενώ ο δεύτερος κατέχεται από ενθουσιασμό και του λείπει η ψυχική ηρεμία).
Αριστοτέλης


Σε κάθε έκφανση της ζωής σου, λοιπόν, σε κάθε συναίσθημα που βιώνεις, σε κάθε σκέψη που κάνεις, "Εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση", λέει ο Τίτος Πατρίκιος στη νέα ποιητική συλλογή του.