Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΡΑΨΩΔΙΑ Π: ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ



ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΡΑΨΩΔΙΑΣ Π
Η ραψωδία Π κατέχει καίρια θέση στην Ιλιάδα καθώς περιγράφει την αριστεία και τον θάνατο του Πατρόκλου. Καταρχάς, ο θάνατος του Πατρόκλου εξυπηρετεί  την προώθηση της πλοκής του έπους μιας και προαναγγέλλει  την επιστροφή του Αχιλλέα στον πόλεμο αλλά και τον θάνατο του Έκτορα. Ακόμα, ανατροφοδοτείται η δράση του έργου με την εγκατάλειψη της οργής του Αχιλλέα κατά του Αγαμέμνονα και την πυροδότηση μιας εκδικητικής οργής για τον Έκτορα.Έτσι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τους Τρώες.Τέλος, μετά το ζενίθ, με την αριστεία και τον θρίαμβο του Πατρόκλου, φθάνουμε στο ναδίρ με τον θάνατό του, λόγω της υπέρβασης του μέτρου. 
ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
Ο Απόλλωνας εμπόδισε τον Πάτροκλο να εκπορθήσει με τους Μυρμιδόνες και τους άλλους Αχαιούς το κάστρο της Τροίας.
Η επέμβαση του Απόλλωνα ήταν καταλυτική για τον θάνατο του Πατρόκλου. Με δόλιο τρόπο (καλύπτοντας την έλευσή του με πυκνή νεφέλη) στάθηκε πίσω από τον Πάτροκλο και τον κτύπησε πισώπλατα στη ράχη και στους ώμους προκαλώντας του ζάλη. Έπειτα, αφόπλισε σταδιακά τον Πάτροκλο, αφαιρώντας του το κράνος, την ασπίδα και τον θώρακά του και θρυμματίζοντας το κοντάρι του (ήταν το μόνο όπλο που μπορούσε να σπάσει, αφού δεν ανήκει στον Αχιλλέα). Ο ποιητής ακολουθεί στον σταδιακό αφοπλισμό τη φορά από πάνω προς τα κάτω. Ο αφοπλισμός του από θεό ήταν απαραίτητος, αφού ήταν ζωσμένος με θεϊκά όπλα και φορώντας τα ήταν άτρωτος.
Ο Απόλλωνας έδρασε ύπουλα στην εξόντωση του Πατρόκλου, γεγονός που εξαίρει ακόμη περισσότερο την ανδρεία του ήρωα, αφού χρειάστηκε η δόλια παρέμβαση του θεού, για να τον αφοπλίσει και να τον αφήσει άοπλο, θολωμένο, αποσβολωμένο στο μέσο της μάχης, χωρίς προστασία και ελπίδα σωτηρίας. 
Ο Απόλλωνας χτυπάει τον Πάτροκλο και τον αφοπλίζει
Διαβάστε το περιεχόμενο και τον σχολιασμό του αποσπάσματος ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου