Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Η υφαντική τέχνη σήμερα (Ηπειρος)

Η πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή  της ΕΤ3 "Του νερού τα παραμύθια", με αφορμή ένα ταξίδι στις ομορφιές της Ηπείρου, μας ξεναγεί σε ένα εργαστήριο υφαντικής στην Ελάτη Ζαγορίου. Εκεί, νέοι άνθρωποι ασχολούνται με την υφαντική τέχνη και μας παρουσιάζουν τον "κύκλο του μαλλιού".

Hπειρος (Β' Μέρος) 26/01/2013

     Επιπλέον, χειροτεχνική σχολή υπάρχει στο Μονοδέντρι Ζαγορίου. Στη Σχολή Υφαντικής – Κεντητικής - Ταπητουργίας, όπου φοιτούν μαθήτριες από 14 ετών και πάνω η φοίτηση είναι διετής. Aκολουθεί πρακτική εξάσκηση  ενός έτους και παρέχεται η δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης. Οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να  φιλοξενηθούν  δωρεάν, στο οικοτροφείο της Χειροτεχνικής Σχολής. Για εκείνες που δεν επιθυμούν να μένουν στο οικοτροφείο υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησής τους με το λεωφορείο της Σχολής από και προς τα Ιωάννινα.  Τα υφαντά κατασκευάζονται με παραδοσιακούς αργαλειούς αποκλειστικά χειροκίνητους. Η σαϊτα οδηγείται από μηχανισμό που κινείται με το χέρι και σε συνδυασμό με τα πατήματα των ποδιών δημιουργεί το χειροποίητο ύφασμα. Τα κεντήματα πάλι δουλεύονται πάνω στον αργαλειό με τα δάκτυλα, όπου υφαίνονται ταυτόχρονα. Στις μαθήτριες εκτός των βασικών μαθημάτων διδάσκονται επίσης:
    • Βασικά στοιχεία οικιακής οικονομίας.
    • Ανθοδετική σε αποξηραμένα φυτά της περιοχής.
    • Μαθήματα κοσμήματος - ζωγραφικής και διαφόρων διακοσμητικών κατασκευών.
    Έτσι αποκτούν  μια ευρύτερη μόρφωση, που θα τους χρησιμεύσει και για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία αλλά και για την προσωπική τους ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου