Τελικά, γιατί ο δάσκαλος δεν μπορούσε να συγκρατήσει τη σοβαρότητά του, όταν αντί για δημοτικό τραγούδι ο μαθητής του έφερε ένα τραγουδάκι του Αττίκ; Ακούστε το τραγούδι που έφερε στην τάξη ο μαθητής -από το διήγημα του Γ. Ιωάννου- και βγάλτε τα συμπεράσματά σας!
Ας απολαύσουμε τώρα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας από το χορευτικό του σχολείου κι ας θυμηθούμε τα λόγια του καθηγητή :"...τα πατρογονικά έχουν μεγάλη σημασία, πρέπει να τα σεβόμαστε πολύ, να τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας και προπαντός να τα τηρούμε. Είναι ο λαϊκός μας πολιτισμός, έλεγε..."
Ακόμα, από την εκπομπή "Το αλάτι της Γης" μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για την παράδοση και τη μουσική στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας, με αφορμή το αφιέρωμα της εκπομπής στον κονιτσιώτη Ν. Φιλιππίδη.
Ο Δημήτρης Υφαντής είναι ένας σύγχρονος τραγουδιστής, μέλος του συγκροτήματος ΤΡΙΦΩΝΟ, ηπειρώτης στην καταγωγή, ο οποίος κατάφερε να αναδείξει την παράδοσή μας με την μοναδική φωνή του. Ας τον απολαύσουμε σε μια εξαιρετική ερμηνεία.
Η αξία του λαϊκού πολιτισμού στο κείμενο του Γ. Ιωάννου
Μεταλαμπαδεύοντας την αξία της παράδοσης, ο δάσκαλος στο διήγημα του Γ. Ιωάννου δίδαξε στα παιδιά ότι οι άνθρωποι χωρίς ρίζες, χωρίς παραδόσεις νιώθουν μετέωροι, χωρίς ψυχικά στηρίγματα. Ο λαϊκός πολιτισμός προσφέρει διδάγματα και δοκιμασμένες αξίες αποτελώντας έτσι εφαλτήριο για το παρόν και το μέλλον. Γι' αυτό και οι μαθητές, σύμφωνα με τον δάσκαλο, θα έπρεπε να είναι περήφανοι για τις παραδόσεις τους και τα δημοτικά τους τραγούδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου