Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Με αφορμή το κείμενο του Γρ. Ξενόπουλου "Κάποια Χριστούγεννα", είχαμε συγκεντρώσει παραδοσιακές κονιτσιώτικες συνταγές που δεν είχαμε προλάβει να δημοσιεύσουμε. Ας θυμηθούμε λοιπόν μερικές από αυτές.
ΚΟΤΑ ΓΕΜΙΣΤΗ
(γράφει ο μαθητής Χριστόδουλος Φασούλης)
Υλικά
1 κότα ντόπια
1 φλ. καφέ ρύζι
1 φέτα ψωμί σε κυβάκια
1 μικρό κρεμμύδι
μαϊντανός
πιπέρι μαύρο και κόκκινο
ελαιόλαδο
συκωτάκια της κότας
Εκτέλεση
Σωτάρουμε το ελαιόλαδο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μετά ρίχνουμε τα συκωτάκια, ψιλοκομμένα κι αυτά. Μόλις αλλάξουν χρώμα προσθέτουμε το ρύζι και τον μαϊντανό, τα πιπέρια και ρίχνουμε και μισό ποτήρι νερό να πάρουν λίγη βράση. Τέλος προσθέτουμε το ψωμί κι ανακατεύουμε καλά. Μ' αυτή τη νόστιμη γέμιση αρχίζουμε να γεμίζουμε την κότα. Με νήμα ψησίματος τη ράβουμε καλά. Τη βάζουμε στη γάστρα για 11/2 ώρα περίπου με δύο ποτήρια νερό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου