Η Ευτυχία σχεδίασε με έναν τρόπο μοναδικό την ασπίδα του Αχιλλέα, αφού πρώτα μελετήσαμε με προσοχή την περιγραφή της ασπίδας στη Ραψωδία Σ της Ιλιάδας.
Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021
8 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ας θυμηθούμε την ιστορία της Υπατίας. Η Υπατία ήταν Ελληνίδα φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός, διευθύντρια της νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια, όπου και δολοφονήθηκε από όχλο που αποτελούνταν από φανατικούς χριστιανούς.
ΥΠΑΤΙΑ
«Πηγαίνει με τον καθένα», έλεγαν, θέλοντας να αμαυρώσουν την ελευθερία της.
«Δεν μοιάζει με γυναίκα», έλεγαν, θέλοντας να παινέψουν την εξυπνάδα της.
Όμως πολλοί δάσκαλοι, δικαστές ,φιλόσοφοι και πολιτικοί έρχονταν από μακριά να ακούσουν το λόγο της, στην Σχολή της Αλεξάνδρειας. Η Υπατία μελετούσε τα αινίγματα που είχαν αντιμετωπίσει ο Ευκλείδης και Αρχιμήδης, καταδίκαζε την τυφλή πίστη, που ήταν ανάξια της αγάπης του θεού, αλλά και των ανθρώπων. Εκείνη δίδασκε να αμφιβάλλουμε και να ρωτάμε. Και συμβουλεύει:
«Υπερασπίσου το δικαίωμα σου να σκέπτεσαι.
Η εσφαλμένη σκέψη είναι προτιμότερη από το να μην σκέπτεσαι.»
Τι δουλειά είχε εκείνη η αιρετική, που δίδασκε σε μια πόλη ανάμεσα σε χριστιανούς άνδρες;
Την αποκαλούσαν μάγισσα, την απειλούσαν με θάνατο.
Κάποιο μεσημέρι, τον Μάρτιο του 415, ο όχλος ρίχτηκε πάνω της. Την έριξαν από την άμαξα της, την γύμνωσαν, την έσυραν στους δρόμους της πόλης, την ξυλοκόπησαν και την μαχαίρωσαν. Και ό,τι είχε απομείνει από εκείνη, ρίχτηκε στην πυρά, στην κεντρική πλατεία.
«Θα γίνει έρευνα», είπε ο νομάρχης Αλεξανδρείας.
("Γυναίκες", Εντουάρντο Γκαλεάνο)
Κυριακή 7 Μαρτίου 2021
6 Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Μια μέρα που πρέπει να μας θυμίζει πως η καταπολέμηση της βίας είναι υπόθεση όλων μας. Ακολουθεί μια πολύ ωραία παρουσίαση κι ένα μικρό βιντεάκι τροφή για σκέψη.
Σε κάποια από τις συμμετοχές μας στο European School Radio τα παιδιά είχαν εκφωνήσει ένα ραδιοφωνικό μήνυμα με παρεμφερές περιεχόμενο. Ας το ξαναθυμηθούμε πατώντας ΕΔΩ
Πλούσιο υλικό μπορείτε να βρείτε και στον ακόλουθο σύνδεσμο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)