Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ

Για μια ακόμα χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας ένωσαν τη φωνή τους και δημιούργησαν ένα ραδιοφωνικό μήνυμα για τη ρητορική του μίσους. Ο λόγος του μίσους έρχεται να αναμετρηθεί με τον αντίλογο των παιδιών και το μήνυμα είναι σαφές: Ας ξεριζώσουμε όλοι μαζί τα λόγια του μίσους!
Θερμά συγχαρητήρια για τη συμμετοχή, αλλά κυρίως για τη διαδικασία μέσα από την οποία τα παιδιά κατάφεραν να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα. Όλοι και όλες κατέθεσαν φωνές μίσους που έχουν ακούσει ή έχουν βιώσει και το αποτέλεσμα πραγματικά είναι μια σύνθεση λόγου και κυρίως αντίλογου που πρέπει να υψώνει ο καθένας μας στην καθημερινότητά του. Οι ιδέες του Ανδρέα, της Ηλέκτρας, της Κατερίνας, της Ειρήνης, της Δέσποινας, της Βαλαντούλας, της Ελένης, της Ελευθερίας, της Γιονέλας και της Γκέας ήταν καταλυτικές για το τελικό αποτέλεσμα το οποίο μπορείτε να το ακούσετε στα ραδιοφωνικά μηνύματα ΕΔΩ ή στο νούμερο 86 ΕΔΩ.
 
Η δημιουργία της Β΄ Γυμνασίου

Η αφίσα μας, δημιουργία της Κατερίνας από τη Γ΄ Γυμνασίου



Μαραθώνιος Ανάγνωσης-Νενικήκαμεν

Φέτος, για πρώτη χρονιά, το σχολείο μας συμμετείχε σε Μαραθώνιο Ανάγνωσης. Πιο συγκεκριμένα πήραμε μέρος στον 8ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Μεταίχμιο με θέμα "Η βιβλιοθήκη της Άλκης Ζέη". Όλες οι τάξεις μελέτησαν από δύο βιβλία της συγγραφέως και κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο. Η διαδικασία κοπιώδης και δύσκολη, δεδομένου του λιγοστού χρόνου που διαθέταμε. Όμως, οι κόποι μας ανταμείφθηκαν. Έχουμε νικήτρια! Τη Γιονέλα μας! Συγχαρητήρια σε όλες/ους και μακάρι τέτοιες αναγνωστικές εμπειρίες να σας γίνουν βίωμα και τρόπος ζωής! Πέρα από τα δώρα που κερδίζει η νικήτριά μας, κερδίσατε όλοι την απόλαυση της ανάγνωσης κι αυτό είναι το πιο σημαντικό!!!
Περισσότερες πληροφορίες για τον Μαραθώνιο ΕΔΩ.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Ανασκόπηση μιας ουσιαστικά γεμάτης χρονιάς

Το σχολικό έτος 2018-2019 δεν ήταν μια συνηθισμένη χρονιά! Ήταν μια εμπειρία, μια ανακάλυψη κλίσεων και δεξιοτήτων, μια κατάθεση ψυχής, ένας Μαραθώνιος ανάγνωσης, μια περιβαλλοντική βόλτα, ένα ραδιοφωνικό ταξίδι, μια Mωβ Ομπρέλα, ένα κινηματογραφικό ταξίδι στον κόσμο του Βαν Γκογκ, μια εκδρομή στη Βουλή, στη Βεργίνα, στη Θεσσαλονίκη, ένα σύνθημα στον τοίχο, ένα χειροποίητο ημερολόγιο, μια σχολική γιορτή γεμάτη "Ελεύθερους Πολιορκημένους" και υπέροχες μουσικές, μια κινηματογραφική λέσχη με θέματα ουσίας (μπούλιγκ, διαδίκτυο, ιστορία) και πολλά-πολλά άλλα καθημερινά γνωστικά ταξίδια που γέμιζαν την ψυχή μας και έδιναν τροφή για σκέψη! Θέλω να πιστεύω ότι όλα τα παιδιά έδωσαν και πήραν και είναι έτοιμα για το επόμενο μεγάλο ή μικρό βήμα προς τα εμπρός. Η ευχή σε όλους σας παιδιά, να μετουσιώσετε ό,τι πήρατε σε στάσεις ζωής και πρότυπα συμπεριφοράς! Είμαι περήφανη για όλους/ες σας και ιδίως για κείνους/ες που κατέθεσαν μέσα από τα γραπτά τους κομμάτι της δικής τους ψυχής! Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σας σε όλες τις δράσεις του σχολείου μας, μικρές και μεγάλες!!! 

Αυτά τα δύο βίντεο ήθελα πολύ να τα δούμε μαζί, αλλά ο χρόνος δεν ήταν αρκετός (ποτέ δεν είναι για μένα, γιατί η διδασκαλία είναι η ζωή μου όλη!!!), οπότε τα αναρτώ για να τα δείτε μόνοι/ες σας.

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ

Το έργο του Καζαντζάκη (1883-1957) είναι διαποτισμένο από την αναζήτηση, το φιλοσοφικό προβληματισμό, το ακατάπαυστα ανήσυχο πνεύμα του συγγραφέα, ο οποίος διαρκώς αναζητεί την αλήθεια και την ουσία μέσα από τη φιλοσοφία, αλλά κυρίως από την προσωπική ενδοσκόπηση.
Το απόσπασμα του βιβλίου της Γ΄Γυμνασίου είναι από το μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" (1946). Ο Ζορμπάς είναι πραγματικό πρόσωπο και ο Καζαντζάκης έχει συνεργαστεί μαζί του σε μια επιχείρηση μεταλλείων στη Μάνη. Στο μυθιστόρημα το πρόσωπο του Ζορμπά μυθοποιείται και το σκηνικό της δράσης τοποθετείται στην Κρήτη, όπου ο συγγραφέας και ο Ζορμπάς προσπαθούν να εγκαταστήσουν λιγνιτωρυχείο. Ο συγγραφέας, άνθρωπος των βιβλίων και του στοχασμού, αναζητά σε αυτή την περιπέτεια μια εμπειρία χρήσιμη για τη σκέψη του. Ο Ζορμπάς πάλι είναι τύπος εντελώς διαφορετικός από τον συγγραφέα, άνθρωπος της δράσης. Και οι δύο μαζί συνθέτουν ολόκληρο το φάσμα της ζωής: σκέψη και δράση. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα που διαβάσαμε παρουσιάζεται η γνωριμία του συγγραφέα με τον ήρωα του βιβλίου του.